Geen producten (0)

WAAROM WERKT ZEEP ECHT EN WELKE ZEEP KUNT U KOPEN?

 


Olivella produceert al meer dan 15 jaar zeep en tijdens dit moeilijke moment vinden we het belangrijk om onze kennis met zoveel mogelijk mensen te delen.

Een vraag die we vaak tegenkomen tijdens deze COVID-19-crisis is waarom zeep werkt? Een andere veelgestelde vraag die ons team veel online en offline zag opduiken, is: zijn alle zepen hetzelfde?
De antwoorden op deze vragen worden uitgelegd in dit kleine artikel waarvan we hopen dat je het interessant vindt.

 

Men zegt dat de oude Babyloniërs de eerste mensen waren die zeep maakten. Hun recept voor dierlijke vetten, houtas en water is volgens soaphistory.net uitgehouwen in containers van klei die dateren uit 2800 voor Christus.
De tijd is verstreken, maar we gebruiken nog steeds zeep, en we maken het min of meer op dezelfde manier.

Tot ver in de 19e eeuw werd zeep zwaar belast als luxeartikel in
meerdere landen. Toen de belasting werd afgeschaft, kwam er zeep beschikbaar
voor de meeste mensen, en de reinheidsnormen in alle samenlevingen verbeterden.

Mensen beschouwen zeep meestal als zachtaardig en rustgevend, maar vanuit het perspectief van micro-organismen is het vaak buitengewoon destructief. Een druppel gewone zeep verdund in water is voldoende om vele soorten bacteriën en virussen te scheuren en te doden, waaronder het nieuwe coronavirus dat momenteel de wereld rondcirkelt.

De New York Times heeft onlangs een artikel gepubliceerd met de titel "Why Soap Works", waarin de chemie achter dit krachtige product buitengewoon goed wordt uitgelegd. Zeep is gemaakt van speldvormige moleculen, die elk een hydrofiele kop hebben - ze bindt gemakkelijk met water - en een hydrofobe staart, die water schuwt en zich bij voorkeur verbindt met oliën en vetten. Deze moleculen, wanneer ze in water worden gesuspendeerd, zweven afwisselend als solitaire eenheden, interageren met andere moleculen in de oplossing en assembleren zichzelf tot kleine belletjes die micellen worden genoemd, met de kop naar buiten en de staarten naar binnen.
Sommige bacteriën en virussen hebben lipidemembranen die lijken op dubbellaagse micellen met twee banden van hydrofobe staarten die tussen twee ringen van hydrofiele koppen zijn ingeklemd. Deze membranen zijn bezaaid met belangrijke eiwitten waarmee virussen cellen kunnen infecteren en essentiële taken kunnen uitvoeren die bacteriën in leven houden. Pathogenen die in lipidenmembranen zijn gewikkeld, zijn onder meer coronavirussen, H.I.V., de virussen die hepatitis B en C veroorzaken, herpes, ebola, zika, dengue en talrijke bacteriën die de darmen en de luchtwegen aanvallen.

Zijn alle zepen hetzelfde? Ze dienen hetzelfde doel. Dat is om de ziektekiemen en bacteriën die je op je huid hebt weg te wassen. Er zijn echter behoorlijk grote verschillen in de manier waarop zepen worden ontwikkeld en geproduceerd.

Zepen zijn in de loop der jaren op verschillende manieren en met verschillende materialen geproduceerd. De belangrijkste "zeepingrediënten" die u in uw reguliere supermarkt vindt, zijn:

Palmolie
Dierlijke talg
Petroleumbijproducten.
Grote hoeveelheden synthetische vetzuren zoals nafteenzuren gemaakt van ruwe aardolie worden in Rusland gebruikt voor het maken van zeep. Terwijl de VS Palmolie en Animal Tallow zijn nog steeds de meest gebruikte ingrediënten voor het maken van zeep. Het proces van het maken van dierlijk vet bestaat uit het koken van karkassen van dieren in een pan om vette bijproducten te creëren. De rottende dieren die worden gebruikt, zijn afkomstig uit alle denkbare bronnen: proefdieren, dode dieren (dieren die sterven voordat ze het slachthuis bereiken), geëuthanaseerde dierentuindieren en asieldieren, vervallen vlees uit supermarkten.

Er zijn enkele eco / veganistische alternatieven zoals olijfoliezeep of kokosoliezeep, hoewel de meeste producenten nog steeds de voorkeur geven aan de goedkopere en minder groene ingrediënten die we hierboven hebben genoemd.

In het kader van COVID-19-preventie moet u ervoor zorgen dat u uw handen op de volgende tijdstippen wast:

Na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen
Na het bezoeken van een openbare ruimte, inclusief openbaar vervoer, markten en gebedshuizen
Na het aanraken van oppervlakken buitenshuis, inclusief geld
Voor, tijdens en na de zorg voor een zieke
Voor en na het eten
Over het algemeen moet u uw handen altijd op de volgende tijden wassen:

Na gebruik van het toilet
Voor en na het eten
Na het hanteren van afval
Na het aanraken van dieren en huisdieren
Na het verschonen van de luiers van baby's of het helpen van kinderen om naar het toilet te gaan
Als uw handen zichtbaar vuil zijn

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.